'Cent van 1828’ van Rouke van der Hoek
Op de muur van de fabriek, bij Poort Twee, leest u een gedicht dat in deze omgeving ontstond: ‘Cent van 1828’ van Rouke van der Hoek.
Een gedicht dat speelt in de buurt Weert. De weg waar u op staat is de vroegere hoofdverbinding tussen Maastricht en Sittard. Aan de hand van een door de dichter hier in de buurt gevonden cent uit het begin van de negentiende eeuw, begint een reeks speculaties met in de hoofdrol de drie koningen Willem, die hier inderdaad passeerden (Willem II was zelfs korte tijd eigenaar van het nabije Kasteel Vaeshartelt).
De speculatie over de herkomst van de cent mondt uit in het beeld van “Drie karavanen met centengooiende vorsten”. En dat alles “voor de prijs van 1 cent”. Waarmee de cirkel rond is.
En het gedicht zichzelf te kijk heeft gezet.
In Weert staat de papierfabriek " Meerssen Papier". In het jaar 1717 wordt al de papiermolen in Weert genoemd. De papierfabriek van de firma Tielens & Schrammen is op 31 december 1837 opgericht. De firma vestigt zich aanvankelijk in Mechelen, maar neemt in de eerste maanden van 1840 de molen van Hanckar in Weert over. Zij is de voorloopster van de huidige papierfabriek , gespecialiseerd in de productie van kleinere hoeveelheden bijzondere papiersoorten.