01 Salamanders vangen van Wiel Kusters

U start aan het station van Meerssen.
Met het stationsgebouw in de rug gaat u naar links, over de Proost de Beaufortstraat. U neemt de eerste weg links richting Sportpark Marsana (S.V. Meerssen); deze weg komt uit bij een brug over de Geul. U gaat over de brug en ziet rechts het eerste gedicht:

Nu de weg blijven volgen langs het sportcomplex van S.V. Meerssen. De weg gaat over in een voetpad. Dit voetpad volgen, op de T splitsing naar rechts, en om het Sportpark heenlopend komt u vanzelf uit bij een houten brug over de Geul. Op deze brug ziet u een plaquette met:

 

03 ‘Ik ga vandaag op wereldreis’ van Silke Reijnders

‘Ik ga vandaag op wereldreis’ van Silke Reijnders (winnares Stella Maris dichtwedstrijd 2015).

Op de achtergrond het gebouw waarin recentelijk nog de bibliotheek van Meerssen gevestigd was.

Nu rechtdoor en omlaag (langs de Proostenhof) naar de fietstunnel. In graffiti aan het eind van deze tunnel ziet u tegen de muur het gedicht:

 

04 ‘Motorrijder’ van H.J. van Tienhoven

gedichten langs de geul 04b

Hier gaat u naar rechts, en dan links, door het viaduct onder de autoweg (A2). Ook de kleine tunnel onder het spoor door en dan direct rechts het spoor volgen, en zo het bedrijventerrein Weerterveld links houden. Bij het voetgangersstoplicht bij de spoorwegovergang steekt u de Fregatweg over. Dan gaat u naar links over het fietspad. Na circa 150 m. gaat u rechts de weg langs de boerderijen in; deze weg heet Weert, net als de buurtschap waar u nu bent.

Extra lus naar het Julianakanaal:

Neem de Blokwinkelweg (rechts achter wit huis nr. 91). Dat gaat over in het Bundervoetpad. Loop door tot aan de grote verharde weg, de Maastrichterlaan. Steek die over en blijf het smalle pad rechts langs de Geul volgen. U komt dan op de plaats waar de Geul onder het kanaal door wordt geleid naar de Maas. Daar waar de Geul het Julianakanaal ontmoet, wordt zij met behulp van betonnen duikers van bijna drie meter doorsnede en een lengte van zeventig meter onder het kanaal door geholpen. Hier op de dijk van het kanaal treft u: