Eva Gerlach - Het liefst heeft zij
Eenden peddelen onverstoorbaar voorbij. Voederen mag niet, alleen in het water, wat ongetwijfeld natte voeten zal opleveren. Een fontein stuwt haar waterpluimen onophoudelijk de hoogte in. Een kleine boom probeert zich staande te houden op de oever. Op de achtergrond wacht het "Proosdijklooster" verlaten gelaten op haar nieuwe bestemming. Het werd er neergezet door dezelfde man die de "Gloriëtte" liet bouwen. Van daaruit heb je een goed zicht op deze fraai aangelegde Engelse landschapstuin.
De Basiliek van het Heilig Sacrament te Meerssen is een pronkstuk van de Maasgotiek. Eerder stond op de plek waar zich nu het middendeel bevindt een kapel uit de Karolingische tijd. Tussen 1320-1340 bouwden Benedictijnen ('monniken van Reims') het lage koorgedeelte in gothische stijl. Het middendeel werd aan de gothische stijl aangepast. In 1465 was er brand in de kerk en in 1649 waaide de kerktoren gedeeltelijk om. In de jaren 1934-1938 werd de kerk volledig gerestaureerd en bovendien vergroot door Jos Cuypers, die ook het Proosdijklooster ontwierp en de Vredeskapel. In het koor van de Basiliek bevindt zich het zeer opmerkelijke en fraaie laat-gothische Sacramentshuisje in torenvorm (1500). Het bewonderen waard zijn verder de prachtige gebrandschilderde ramen van de beroemde Meerssense kunstenaar Charles Eyck. In 1938 heeft Paus Pius X1 de kerk tot Basiliek verheven.
De Vredeskapel, naar een ontwerp van Jos Cuypers in historiserende stijl is gebouwd in 1942 ter inlossing van een gelofte: als er tijdens de mobilisatie voor de Tweede Wereldoorlog in Meerssen geen slachtoffers zouden vallen, zou er een kapel ter ere van Maria gebouwd worden
Het Proosdijklooster, ook een ontwerp van Jos Cuypers in historiserende stijl, is gebouwd in 1937 nadat de Proosdij moest worden afgebroken in verband met de uitbreiding van de Basiliek. Het is gebruikt als klooster, met plaats voor de catechisten en het diocesane jeugdwerk (secretariaat), en later voor gehandicapte kinderen en bejaarde zusters. In 2006 is het klooster door de zusters verlaten en is het gebouw verkocht aan de gemeente Meerssen.
Het Proosdijpark, met vijver en eeuwenoude bomen, is ontworpen door tuinarchitect Lambert Freiherr von Fisenne. Hij veranderde de eerdere Franse tuin naar de mode van die tijd in een Engels landschapspark. Het park is in 2003 gerenoveerd.
De Gloriëtte is een theekoepel op een heuveltje, gebouwd in 1890 in een Neo-barokke stijl. Het monogram A S kunt U zien in de vensteromlijstingen. A.S. staat voor Amadee Stevens, de opdrachtgever, ook van het Proosdijklooster.
Het station van Meerssen is gebouwd in 1901. Het eerste stationsgebouw stamde uit 1853 en was tamelijk klein. Er hebben daarna twee verbouwingen plaatsgevonden waarbij het gebouw werd uitgebreid met een wachtkamer en een extra verdieping. In 1900 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw, aanzienlijk groter gebouw. Het gebouw is een rijksmonument.