gedichten langs de geul valkenburg

Website Gedichten langs de Geul gelanceerd.

Voor wie van wandelen en van poëzie houdt is de wandelweg langs de Geul van Cottessen tot Voulwames of terug een ideale route.

Enkele jaren geleden realiseerde de "Stichting Beeldende Kunst Buiten" in Valkenburg een wandelroute die langs gedichten voert van gerenommeerde schrijvers. Er werd gekozen voor een wandeling langs het riviertje om zo de natuur en de teksten tot een eenheid te kunnen smeden. Later sloten de gemeenten Gulpen/Wittem en Meerssen daarop aan, waardoor er een route is ontstaan van meer dan 35 km met, verspreid aan de oever, 41 gedichten op zuiltjes of op muren. Daarbij zijn gedichten van Gerrit Kouwenaar, Paul van Ostaijen, Bernlef, Remco Campert, Erik Spinoy, Rutger Kopland en Herman de Coninck, maar ook van Limburgse dichters als Jan Hanlo, Paul Hermans, Pierre kemp, Wiel Kusters, Leo Herberghs en Emma Crebolder.

Onderweg komt de wandelaar verschillende landschappen tegen met vergezichten tot in België, de Limburgse heuvels in steeds weer wisselende kleuren al naargelang het jaargetijde en weilanden met koeien, schapen en paarden. De Geul is nooit ver weg, soms bruisend tot aan de oeverranden, of vredig kabbelend met zicht op de kiezels in de bodem.

De wandeling is op elke plek te starten, zowel stroomop- als stroomafwaarts. Ze is goed begaanbaar, ook voor rolstoelgebruikers en er zijn voldoende gelegenheden om even te verpozen.

IMG 6735

Op 24 maart werd er een website, onder het adres www.gedichtenlangsdegeul.nl gelanceerd waarop uitgebreide informatie te vinden is over de gedichten, de plekken waar ze staan, de dichters, de bereikbaarheid, de route met kaartjes, aangevuld met diverse links naar culturele evenementen in de omgeving. Verschillende dichters hebben hun gedicht ingesproken en die opnames zijn te beluisteren. Op die manier is het gemakkelijk achtergrondinformatie te verkrijgen en gedeeltes uit te printen om te gebruiken tijdens de wandeling. Zo is er een verrassende kijk op het Geuldal ontstaan, aangevuld met teksten die de lezer zullen plezieren, tot nadenken zullen stemmen en wellicht de blik zullen verruimen.