gedichten langs de geul valkenburg

Gedichten langs de Geul

Zuid-Limburg, dat is de Geul: van de Belgische grens, tussen grenspaal 8 en 9, tot aan de Maas boven Maastricht. Van Cottessen bij Epen tot Voulwames bij Bunde. Ze lijkt maar klein, de Geul: een bescheiden riviertje, een beetje verborgen in het landschap. Maar vergis je niet: dat Zuid-Limburgse landschap is voor een groot deel te danken aan diezelfde Geul: de weidse hellingen bij Epen, Mechelen, Wittem, maar evengoed de steile oevers bij Valkenburg met hun koele donkere bossen. De groene weilanden, de oevers vol roze springkruid, de populieren met maretak - beelden die horen bij de Geul. Rustig kabbelend, vrolijk bruisend op een kalme zomerdag, maar soms ook furieus stromend, hele stukken oever met zich meeslepend.

Zo'n landschap dat je niet onverschillig laat, dat je met bewondering bekijkt, zo mooi is het. Een landschap dat je wil ontdekken, en dat allerlei gedachten oproept. Gedachten en beelden die je vaak herkent in de woorden van dichters. Gedichten: soms haarscherp verwoordend wat je zelf vaag aanvoelde of dacht; soms nieuw, verrassend en verfrissend.

Wij hebben 47 van zulke gedichten uitgezocht, en die op zuilen in het landschap geplaatst. Zo is er een wandelroute ontstaan, waarbij je als wandelaar regelmatig een gedicht tegenkomt: gedichten die tot vrolijkheid stemmen of tot nadenken, die ontroeren en beroeren, die enthousiasmeren en motiveren; die in elk geval, net als het landschap, u niet onverschillig laten.

De totale route is zo'n 35 km lang. Ze is verdeeld over drie trajecten in de drie gemeentes waar de Geul in Nederland doorheen stroomt: Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul en Meerssen.
.
In Meerssen zijn twee route- varianten. Een aansluitend aan de route vanuit Valkenburg,
te beginnen bij paaltje 33 De Nachtegaal en
een vanaf het station te beginnen bij paaltje 01 "Salamanders vangen" bij het bruggetje over de Geul.

Bekijk de route hieronder. Kies een traject, ga wandelen, en word geïnspireerd door het landschap, en door wat dichters te vertellen hebben

ROUTES

Kies voor de route waarvan u nadere gegevens wilt zien

Route Gulpen-Wittem

Het traject van de Gedichtenroute langs de Geul in Gulpen-Wittem is circa 14 km lang, en gaat over vlak terrein

Meer info

Route Valkenburg

Het traject van de Gedichtenroute langs de Geul in Valkenburg is circa 14 km lang, en gaat over vlak terrein

Meer info

  Route Meerssen

Het traject van de Gedichtenroute langs de Geul in Meerssen is circa 7 km lang, en gaat over vlak terrein

Meer info

Route Meerssen
vanaf station

Het traject van de Gedichtenroute langs de Geul in Meerssen is circa 7 km lang, en gaat over vlak terrein

Meer info

Deze website wordt mogelijk gemaakt door:

Nieuws

Nieuws over de gedichtenroute

Bekijk nieuwsberichten