gedichten langs de geul valkenburg

01 Bij de Heimansgroeve

Paul Hermans - Kerstmis in Cottessen

Je zou hier moeten komen in december, om de kou te voelen, de laagstaande zon te zien en de sterren te zien vallen. Het water kabbelt er in een ruime boog voort, maar vissen mag er niet. Ook niet in de andere jaargetijden, zittend onder de maretak. Meer dan honderd jaar geleden verbleef Heimans hier en raakte er onder de indruk. Net zoals velen na hem.

gulpen wittem 01a

In deze groeve komt gesteente uit het Carboon (zo'n 300 miljoen jaar geleden aan de oppervlakte - het is daarmee het oudste zichtbare stukje Nederland. De groeve is genoemd naar Eli Heimans (1861-1914). Hij was natuuronderzoeker en een van de eerste toeristen die naar Epen kwam. Hij heeft samen met Jac. P. Thijsse de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten opgericht.

De maretak (vogellijm, mistletoe) die hier veel voorkomt is een halfparasiet die vooral in Zuid-Limburg voorkomt, vaak in populieren en appelbomen. De maretak werd vroeger aan balken van stallen gehangen en diende om de mare (heks, spook) te verjagen en zo het vee vruchtbaar te houden. In Nederland is de maretak wettelijk beschermd.

gulpen wittem 01b