gedichten langs de geul valkenburg

Leeuwen, Joke van

JOKE VAN LEEUWEN

(1952 Den Haag)

Multitalent Joke van Leeuwen is afgestuurd beeldende kunstenaar en historicus, die haar opleidingen in Antwerpen respectievelijk Brussel volgde.

In 1978 zag niet alleen haar eerste kinderboek het levenslicht, maar won zij bovendien als cabaretier alle prijzen tijdens het Camerettenfestival. Na zes jaar verliet zij het theater, maar vanaf 2004 treedt zij toch weer op. Van Leeuwen geniet vooral bekendheid als schrijver en illustrator van vooral kinderboeken. Haar werk werd veelvuldig vertaald en bekroond met onder andere de Gouden Griffel en de Gouden Penseel.

In 1994 zag haar eerste dichtbundel Laatste lezers het levenslicht, waarvoor zij de C. Buddinghprijs voor nieuwe Nederlandse Poëzie ontving. Vijf jaar later verscheen Kind in Brussel (gedichten en beelden). In 2001 werd Vier manieren om op iemand te wachten (gedichten en beelden) uitgegeven. Voor de dichtbundel Wuif de mussen uit (2006) kreeg ze in 2007 de Herman Gorterpublieksprijs en een nominatie voor de VSB Poëzieprijs 2007. Zij functioneert vanaf 2008 als Stadsdichter van Antwerpen.