gedichten langs de geul valkenburg

Kopland, Rutge

RUTGER KOPLAND

(1934 Goor – 2012 Glimmen)

Rutger Kopland is het pseudoniem van Rudi van den Hoofdakker, emeritus hoogleraar biologische psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is een autoriteit op het gebied van depressiebestrijding door middel van lichttherapie en slaapverschuiving.

In zijn vroege gedichten legde hij zijn gevoelens van weemoed en eenzaamheid behorende bij alledaagse zaken aan de dag, vaak tegen een idyllische achtergrond. In zijn latere werken dient de poëzie niet meer als troost, maar als een middel om algemene waarheden te bereiken. Zijn stijl is daardoor onpartijdiger geworden.

Een citaat uit een interview: "Ik zou wel bij het eeuwige landschap willen horen, maar tegelijk besef ik dat dat erg zou zijn. Je dankt de intensiteit van het leven aan het feit dat het voorbijgaat".

Zijn eerste dichtbundel was getiteld Onder het vee (1966). Meerdere bundels volgden. Kopland ontving in 1970 de Jan Campertprijs, in 1975 de Herman Gorterprijs, in 1982 de Paul Snoekprijs, in 1988 de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele werk en in 1998 de VSB Poëzieprijs. Zijn bundels werden vertaald in het Frans, Engels en het Duits.