bannerjaenneweb

Afdrukken

01 Uitspanning De Nachtegaal


J.C Bloem  -  De nachtegalen

De nachtegaal is dominant hier, maar je hoort en ziet hem niet. Andere vogels hebben het concert overgenomen, dat beluisterd wordt door het publiek op de terrassen. Een gestald paard trapt tegen de balken en briest. Fietsers denderen over het rooster dat als valkuil bedoeld is voor de Schotse hooglanders. Als alles tot rust is gekomen op deze plek is het nacht. Misschien dat je dan de nachtegalen hoort. Met een beetje geluk.

1-de-nachtegalen-jc-bloem-meerssen-web

Afdrukken

02 Oliemolen


Anna Enquist  -  De veldtocht

Een historische plek deze molen, waar heel lang olie werd gewonnen. Een eeuw geleden kwamen hier jonge schilders bij elkaar om te leren hoe een penseel te hanteren.

Mist kruipt uit de grond, maar ook weegbree, distels en koekoeksbloemen. Het geluid van de vogels wordt overstemd door het voortdurende gesuis van banden. Daar waar eens de stilte heerste en het geklater tegen het rad, voert nu het geraas de boventoon. Ondanks dat een plek om vast te leggen op het doek.

2--de-veldtocht-web

Bij de Oliemolen even genieten van deze oude glorie. Historie: de oorsprong van “de Oude Oliemolen” ligt vermoedelijk in de Middeleeuwen, maar dateert in elk geval van vóór 1551. Uit dat jaar komt de eerste schriftelijke (bewaarde) vermelding van het bestaan van de molen. In de eerste eeuwen deed de molen dienst als oliemolen.
Naamloos-2 de veldtocht EnquistkopieEr werden oliehoudende zaden geperst, vooral het zaad van de knolraap. Toen het gebruik van olie minder werd, schakelden veel molens over op het malen van granen. Vanaf circa 1830 deed ook de oliemolen dienst als olie- en graanmolen en vanaf circa 1850 zelfs alleen als graanmolen. Maar zij bleef luisteren naar de naam “de Oude Oliemolen.
                                                                                   
Sinds 3 augustus 1945 is de molen buiten gebruik. Op deze dag brak er in het riviertje het Geulke brand uit. Een grote hoeveelheid benzine, die de Amerikaanse bevrijders in het riviertje hadden achtergelaten, vatte die dag vlam. De brand verwoestte het molengedeelte met inbegrip van het houten onderslagrad. Twee jaar later werd het afgebrande gedeelte weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Het gebouw werd echter niet meer als graanmolen ingericht, maar doet sindsdien dienst als boerderij en woonhuis.

Afdrukken

03 Overste Breulenweg


Jacques Hamelink  -  Wilg

De Geul is weer even terug. De bomen buigen zich over het stromende water dat zich kronkelend een weg zoekt naar de akkers en weilanden verderop. Het groen weerkaatst in het blauw. De zon legt er lichte vlekken overheen. Op de oever vechten kleuren in geel, rood en wit om voorrang. Maar elk jaargetijde is anders hier en het blijft boeien.

 

                                                            Wilg Hamelink

Afdrukken

04 Stella Maris


Nina Raeven  -   Toen ik je ontmoette

Dit gedicht heeft een perfecte plek. Vlak bij het gebouw waar de jonge dichter wijsheid tot zich nam. Daarnaast de bibliotheek met ontelbare teksten, ook poëtische.

Achter me rinkelt een bel en vervolgens schuift een trein voorbij. Hij zou je wakker kunnen maken, vroeg in de ochtend, als de slaap nog niet wil wijken en je je moet dwingen om je warme nestje te verlaten om de dagelijkse dingen te doen.

4-ochtend-web

Het Stella Maris College ontstond in 1949 als Middelbare Meisjesschool gevestigd aan de Grote Gracht te Maastricht. Via een locatie aan de  Prof. Pieter Willemsstraatr verhuisde het Stella Maris College rond 1968 naar Meerssen. Door fusies met scholengemeenschap De Ravensberg te Valkenburg en MAVO Koningin Gerberga te Meerssen, ontstond er uiteindelijk een school met twee locaties: een in de gemeente Meerssen (HAVO/VWO) en een gelegen in de gemeente Valkenburg (VMBO).


                                 Naamloos-2  Toen ik je ontmoette Ninakopie

Disclaimer

Dit is de officiële website van de Stichting. We doen er alles aan om deze website actueel te houden en te voorzien van correcte informatie. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct of verouderd is, dan stellen wij uw reactie zeer op prijs. U kunt hiervoor het email-adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gebruiken of naar het contactformulier gaan.