bannerjaenneweb

Afdrukken

02 Tussen Heimansgroeve en brug over de Geul

 

Rutger Kopland  - De roeier

De twee bomen reiken met de rand van hun schaduw net tot aan de woorden. Het is zo’n plek waar de rivier bij hoog water buiten zijn oevers treedt. Onverstoorbaar, niets en niemand ontziend zijn weg vervolgt en roeiers kansloos laat. Nu, in alle rust stromend, zijn de oevers zichtbaar, komen wortels bloot en schieten visjes langs de bodem, schuivend over de kiezels.

101w

In het gebied tussen de Heimansgroeve en de brug over de Geul komt het voor Nederland unieke gele zinkviooltje voor. Het kan hier groeien omdat er zinkresidu in de bodem aanwezig is. Dat zink wordt bij hoogwater door de Geul aangevoerd vanuit het Belgische Kelmis, waar tot in de 20ste eeuw diverse zinkmijnen gevestigd waren. Het zinkviooltje wordt wettelijk beschermd in Nederland.

f29w 

Disclaimer

Dit is de officiële website van de Stichting. We doen er alles aan om deze website actueel te houden en te voorzien van correcte informatie. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct of verouderd is, dan stellen wij uw reactie zeer op prijs. U kunt hiervoor het email-adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gebruiken of naar het contactformulier gaan.