bannerjaenneweb

Afdrukken

Herberghs, Leo

LEO HERBERGHS

(1924 Heerlen)

Leo Herberghs is journalist en dichter. Hij werkte mee aan een groot aantal tijdschriften. In zijn omvangrijke oeuvre laat hij zich vaak inspireren door het Limburgse landschap, dat hij al wandelend verkent. Hij beschrijft zijn onderwerpen niet waarheidsgetrouw, maar geeft er als het ware een eigen draai aan.

Herberghs debuteerde in 1946 met de dichtbundel Refugium. Zijn barokke woordkeuze in het begin van zijn dichterscarrière versoberde geleidelijk. De bundels Heilig weer (1978) en Gerucht (1981) gaan vooral over vergankelijkheid en de dood van mens en natuur. In de bundel Avond uit 1989 komt de barokke vormgeving terug. In 1998 verscheen een bloemlezing uit zijn poëzie door Jolanda Bloemen, Wiel Kusters en Ben van Melick getiteld Portret van een landschap. Gedichten 1953-1997.

Zijn nieuwste bundel  Hij, de langzaamste van allen, is verschenen in 2011. Tijdens de presentatie van deze bundel werd hem een koninklijke onderscheiding (ridder in de orde van Oranje-Nassau) uitgereikt.

 

Vbg 14 In deze groeve

Disclaimer

Dit is de officiële website van de Stichting. We doen er alles aan om deze website actueel te houden en te voorzien van correcte informatie. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct of verouderd is, dan stellen wij uw reactie zeer op prijs. U kunt hiervoor het email-adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gebruiken of naar het contactformulier gaan.