bannerjaenneweb

Afdrukken

Kemp, Pierre

PIERRE KEMP

(1886 Maastricht - 1967 Maastricht)

Pierre Kemp was werkzaam als plateelschilder bij Société Céramique in Maastricht-Wijck en vervolgens op de loonadministratie van de mijn Laura & Vereeniging in Eygelshoven. Veel van zijn gedichten ontstonden tijdens de treinreis tussen zijn woonplaats Maastricht en Eygelshoven. Naast dichter was Kemp schrijver en kunstschilder.

In 1910 publiceerde hij zijn eerste gedicht Klokken  in De Limburger Koerier (onder het pseudoniem Robert Ree). Vier jaar later verscheen zijn eerste dichtbundel. Hij demonstreerde in zijn bekendste bundel De Engelse verfdoos (1956) een geheel eigen ritme, een virtuoos taalgebruik en een eigen ‘kleur’.

Zijn werk werd vele keren bekroond, onder andere met de Constantijn Huygensprijs (1956) en de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre (1958). In 2010 verscheen zijn biografie van de hand van Wiel Kusters.

Vbg 7 Excuse

Disclaimer

Dit is de officiële website van de Stichting. We doen er alles aan om deze website actueel te houden en te voorzien van correcte informatie. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct of verouderd is, dan stellen wij uw reactie zeer op prijs. U kunt hiervoor het email-adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gebruiken of naar het contactformulier gaan.